BIN Flash 18: “Factuurfraude” duikt ook in onze politiezone op!

“Factuurfraude” duikt ook in onze politiezone op!
Met de BIN-flash van 20 juni 2013 waarschuwden wij reeds eerder voor "factuurfraude". Ondertussen zijn er zowel in onze politiezone als in de politiezone Noord klachten rond deze wijze van oplichting. We geven nog eens even weer hoe men te werk gaat: -de dader(s) onderschept een factuur die een leverancier aan jouw richt naar aanleiding van een bestelling of een opdracht. Zo komt deze factuur in eerste instantie niet bij jouw terecht. -vervolgens maakt de dader de factuur zo getrouw mogelijk na maar verandert wel het bankrekeningnummer waar je het bedrag van de factuur naar moet overschrijven. Hij/zij verstuurt vervolgens de vervalste factuur naar jouw. -jij was wachtende op een factuur en schrijft niets vermoedend het bedrag over naar de rekeningnummer die er op is vermeld. -vervolgens krijg je aan aanmaning van je leverancier gezien de som die moest betaald worden niet bij de leverancier is terecht gekomen. Het rekeningnummer waarop je gestort hebt is immers niet van de firma die het geld moest ontvangen. -uw geld is op die manier in verkeerde handen terecht gekomen en de leverancier gaat je blijven lastig vallen voor een niet betaalde factuur.
Preventie:
-als je een factuur ontvangt probeer dan na te gaan of de rekeningnummer, waar gevraagd wordt op te storten, klopt. Dit kan je doen door vroegere facturen van dezelfde leverancier te vergelijken; door naar de website van de leverancier te gaan (in vele gevallen is het rekeningnummer wel ergens vermeld); door navraag te doen bij de leverancier zelf.

Inbraken in onze politiezone!
Tijdens het voorbije weekend werden er in Wuustwezel twee inbraken gepleegd. Op 28 september rond 17u30 stelden onze diensten een inbraak vast in de Vloeiweg. Daders verschaften zich toegang tot de woning door de achterdeur open te breken. Op 29 september rond 5u ’s morgens stelde een bewoner van een huis in Achter ‘d Hoven (Wuustwezel) vast dat er was ingebroken. Daders verschaften zich toegang tot de woning via een raam aan de achterzijde van de woning.
Maandag 30 september in de vroege morgen werd een inbraak vastgesteld in een horecazaak aan de Putsesteenweg te Kalmthout. Deze diefstal gebeurde van zondag op maandag na het sluitingsuur. De dader verschafte zich toegang via een kip-raam. Op 30 september gebeurde er een inbraak in de Jos Tilborghsstraat te Nieuwmoer. Deze werd door onze diensten rond 24u vastgesteld. Door op het dak te klimmen kon de dader via een openstaand kip-raam de woning binnendringen.

Drie Bin’s opgestart, op zoek naar een zigeunerin!
Op 28 september rond 10u werden drie BIN’s (Hey-end / St Jan / De Greef) opgestart om mee uit te kijken naar een dame van het zigeunertype. Even voordien was deze dame betrapt toen ze een handelszaak binnenkwam door onder een rolluik te kruipen. Ze werd betrapt door de poetsvrouw en nam de vlucht. Even later kon de dame aangetroffen worden, zij werd voor het verder onderzoek meegenomen naar het bureel.

BIN-coördinatoren samen aan tafel
Vrijdag 27 september waren de BIN-coördinatoren van de politiezone Grens verzameld in de raadszaal van het gemeentehuis in Kalmthout. Een vertegenwoordiger van eNOXUS, de firma die instaat voor de technische kant van jullie BIN-oproepen, was uitgenodigd. De BIN- coördinatoren maakten kennis met de mogelijkheden die dit communicatiesysteem biedt. Zij kregen ook antwoorden op hun vragen. Zo kunnen zij in de toekomst hun BIN-leden nog beter dienen. Deze bijeenkomst was ook een ideale gelegenheid om elkaar beter te leren kennen en ervaringen uit te wisselen.