Nov 2012

BIN Flash 35: Verdacht voertuig - Peugeot 406 Break

Verdacht voertuig mogelijk in verband met inbraken te Essen: een groene Peugeot 406 break (oud model) met NL nummerplaat SR-X....
Gelieve uit te kijken naar deze auto en de politie te bellen indien je hem opmerkt.

BIN Flash 34: Hoe woninginbraken voorkomen tijdens de donkere maanden?

De statistieken van de maand oktober leren ons dat er een piekmoment van inbraken is tijdens de vooravond (18-21u).

Hoe woninginbraken voorkomen tijdens de komende donkere maanden?
Tijdens deze korter wordende dagen, stijgt het risico op een inbraak. De vrije dagen en de vakantieperiodes vormen een extra risicoperiode, doordat sommige bewoners langere tijd afwezig zijn. Zorg er daarom voor dat uw woning 's avonds verlicht is. Inbrekers hebben een voorkeur om vaker toe te slaan tijdens de donkere maanden. Daarom hebben wij hieronder een aantal preventieve tips opgelijst:
 • Zorg voor zicht en licht: installeer een timer op uw lampen en stel ze zo in dat de verlichting op wisselende tijdstippen in wisselende kamer aan en uit gaat volgens uw leefpatroon.
 • Installeer verlichting met bewegingsdetectie rond uw woning.
 • Sluit ramen en deuren af, ook al verlaat u een ruimte of uw woning maar even.
 • Laat geen briefje betreffende uw afwezigheid achter op uw deur.
 • Maak gebruik van het gratis vakantietoezicht dat u kan aanvragen via uw lokale politie als u op vakantie vertrekt.
 • Geef uw woning een bewoonde indruk.
 • Ga na of uw woning zichtbaar is vanop de straat en verwijder eventuele planten of bomen die de visibiliteit verminderen.
 • Laat geen gereedschappen of ladders rondslingeren, die de inbraak kunnen vergemakkelijken. Sluit uw tuinhuis af met een sleutel.
 • Verberg aantrekkelijk en gemakkelijk mee te nemen goederen, zoals juwelen, gsm's, videomateriaal, computers en andere waardevolle elektronische apparatuur.
 • Plaats de verpakking van uw nieuwe flatscreentelevisie niet op uw trottoir. Inbrekers weten hierdoor dat er iets te stelen valt.
 • Breng uw waardevolle voorwerpen (geld en juwelen) naar een bankkluis.
 • Registreer de serienummers en noteer de bijzondere kenmerken van uw waardevolle voorwerpen en maak foto’s van uw juwelen. Het registratieformulier is verkrijgbaar op www.besafe.be (rubriek: Onze publicaties).
 • Plaats inbraakwerend hang- en sluitwerk. Uw diefstalpreventieadviseur van de lokale politie geeft u hierover graag gratis advies.
 • Hou ook een oogje in het zeil voor uw buren en signaleer verdachte gedragingen onmiddellijk aan de politiediensten via het nummer 101 of via het nummer van uw lokale politiezone. Noteer ook de nummerplaat en het merk van een verdachte wagen en geef dit door aan de politie.
Meer informatie en preventietips vindt u via deze link: https://besafe.ibz.be/NL/Burgers/02_mijn_huis_ma_maison/Pages/Inbraak-Cambriolage.aspx. Hier vindt u ook de contactgegevens van uw diefstalpreventieadviseur.

BIN Flash: Een positief verhaal

Op 13/11/12 omstreeks 13:15u merkt een buurtbewoner van de Johannes Stadiuslaan te Ww  een verdacht voertuig renault clio met frans nrpl De interventieploeg treft na aanwijzingen van een andere buurtbewoner 2 fransen van Noordafrikaanse origine aan achter de tuinen van de woningen van de J.Stadiuslaan.  Het franse voertuig kon niet onmiddellijk worden aangetroffen. Hierop wordt BIN Molenbos opgestart waarna korte tijd later het voertuig met nog 2 inzittenden kon worden aangetroffen. De 4 kunnen geen zinnige uitleg geven over hun aanwezigheid en worden gearresteerd om door de lokale recherche te worden verhoord. Na verhoor werden zij voorgeleid voor de Onderzoeksrechter die hen onder aanhoudingsmandaat plaatste Door de alertheid en samenwerking van de burgers met de verschillende politiediensten werd een succes geboekt en werd meer dan waarschijnlijk een misdrijf(en) voorkomen. Moraal van het verhaal: "aarzel niet om bij een verdachte situatie de politie te bellen.  Beter 1 keer te veel bellen dan 1 keer te weinig."