Jul 2013

BIN Flash 17: Woninginbraken

Recent werd bij een woning-inbraak een verdacht voertuig opgemerkt. Het voertuig betreft een donkerblauwe Volvo V40 met Nederlandse nummerplaat SX-GX-03.
Bij opmerken van dit voertuig gelieve onmiddellijk de Politie te verwittigen.

BIN Flash 16: Diverse meldingen 04/07/2013

Aandacht bij een bezoek aan muziekfestivals!
De laatste weken zijn Belgische muziekfestivals gegeerde plaatsen voor rondtrekkende dadergroepen. Het gaat over diefstal van waardevolle zaken tijdens het evenement. Daders zijn geïnteresseerd in cash geld, GSM’s, enz.... . Recent nog was het “Graspopfestival” in Dessel aan de beurt. Ook in Nederland gebeurden tijdens muziekfestivals gelijkaardige feiten. Er zijn aanwijzingen dat het zou gaan om een Roemeense dadergroep. Preventie: Gaan je kinderen (of jij zelf) één dezer dagen naar een muziekfestival wijs hen er op dat ze waardevolle zaken niet onbewaakt mogen achterlaten, bv. in een tent op de camping. Wijs hen er ook op dat waardevolle zaken die ze bij houden zo moeten gedragen worden dat het stelen ervan vrijwel onmogelijk is. Wijs hen er ook op dat ze attent moeten zijn wanneer ze door een onbekende worden aangesproken. Deze zal hen proberen af te leiden zodat de mededaders hun slag kunnen slaan. De daders gebruiken meestal de “pickpocket tactiek”. Iemand leidt je af met een vraagstelling of door je aandacht te trekken, een tweede persoon pleegt de diefstal maar geeft het voorwerp onmiddellijk door aan een derde die er mee in de massa verdwijnt!

BIN’s opgestart
-Op 27 juni werden BIN Achterbroek Oost en BIN –Heiken opgestart naar aanleiding van een diefstal op de Achterbroeksteenweg. Er werd gezocht naar een man en vrouw die opgemerkt werden bij de diefstal. Daders konden niet aangetroffen worden.
-Op 27 juni om 23u45 werd BIN Keienven (Gooreind) opgestart naar aanleiding van een verdacht voertuig met Franse nummerplaten met aan boord twee personen die zich verdacht gedroegen. Het voertuig kon niet meer aangetroffen worden.
-Op 30 juni in de namiddag werd BIN Kammenstraat en omgeving (Essen) opgestart naar aanleiding van een verdacht voertuig in de Grensstraat, het ging over een voertuig Peugeot 205 van licht grijze kleur, nummerplaat niet gekend. Ook dit voertuig kon niet aangetroffen worden door onze diensten.

Wij blijven herhalen om de politie te verwittigen wanneer je verdachte zaken merkt in je omgeving. Ook als de politie de verdachten niet meer kan aantreffen heb je toch geholpen om feiten te voorkomen! Belangrijk is wel dat je steeds en onmiddellijk de politie in kennis stelt (niet uw BIN-coördinator) via het nummer 101 of 03/620.29.29. Wij zijn er voor jullie, dagelijks (ook zon- en feestdagen ) 24 uur ter beschikking !

Vakantietoezicht
Vertrek je één dezer dagen met vakantie vergeet dan niet om bij onze diensten “afwezigheidstoezicht” aan te vragen ! Je kan dit in orde brengen bij een bezoek aan één van onze burelen of door je aanvraag te doen via de elektronische weg www.pzgrens.be Op onze website vindt je ook een aantal tips die interessant kunnen zijn voor de periode dat je afwezig bent.

BIN Flash 15: Diverse meldingen 25/06/2013

Bin Heikant-Zuid de eerste maal opgestart
Zaterdag 22 juni rond middernacht werd BIN Heikant-zuid voor de eerste maal opgestart. Een attente bewoner zag bij de buren iemand met een zaklamp in de tuin. Na zijn oproep werd BIN Heikant-zuid opgestart. Uiteindelijk was er niets aan de hand, het was de buur zelf die met een zaklamp in de tuin was.
We wijzen op de goede reactie van de melder om de politie hierover te alarmeren. Beter een interventie te veel dan één te weinig, op deze manier kunnen we samen proberen inbraken te voorkomen !

Inbraak in personenwagen
Zaterdagnamiddag werd er opnieuw een diefstal uit voertuig vastgesteld in Kalmthout op de Kapellensteenweg. De ruit van een personenwagen werd ingeslagen zodat de dader een handtas kon stelen.

Preventie:
-sluit je wagen steeds zorgvuldig af, ook al is het maar voor even of staat je wagen op privéterrein. Vergeet naast de portieren ook zeker niet om ramen, open dak en koffer goed af te sluiten.
-neem altijd waardevolle voorwerpen uit de wagen: GPS, GSM, laptop, handtas, portefeuille, jas, fototoestel, sleutels, ........... Kan je ze niet meenemen, onttrek ze dan uit het zicht en berg ze op in de koffer.

Inbraak in Loenhout
Tijdens het voorbije weekend vonden diefstallen plaats in Loenhout, Maxburgdreef. Zij gebeurden tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag. Zaterdagmorgen werd er bij onze diensten melding gemaakt van het doorknippen van de afsluitdraad van een achtergelegen weide. Dit wijst op een vooraf gemaakte vluchtweg.

BIN Flash 14: Inbraaksymbolen

Context
Inbrekers die in georganiseerde bendes werken, gebruiken vaak inbraaksymbolen, dit wil zeggen dat zij op de gevel van een huis of soms op het voetpad tekens aanbrengen waarmee ze precieze informatie willen achterlaten. Die informatie wordt verzameld door verkenners door van deur tot deur te gaan of door rondes te doen in de wijk.
Er zijn tal van inbraaksymbolen. Zij geven onder andere informatie over de bewoners, de aanwezigheid van een hond, de te stelen goederen en of het huis al bezocht werd.

Preventietips
Opletten dus als u die symbolen bij u voor de deur of op uw gevel aantreft:
 
• Meld deze symbolen aan de lokale politie.
• Informeer u bij uw buren. Hebben zij iets verdachts opgemerkt (andere symbolen, persoon die de buurt verkent).
• Verwijder de symbolen nadat de politie is langs geweest.
 
Hierna nog andere tips die u kan toepassen als u voor korte of langere tijd afwezig bent:
• Doe steeds uw deuren en vensters op slot, ook al bent u maar even afwezig. Laat ook geen sleutels in het slot steken. Inbrekers hebben slechts 10 minuten nodig om u van uw meest dierbare bezittingen te ontvreemden.
• Verberg zo veel mogelijk uw aantrekkelijke objecten, zoals uw GSM, uw laptop en uw GPS. Berg ze op op onverwachte plaatsen in plaats van ze binnen handbereik te laten liggen. Zet ook uw Tv-toestel en uw stereoketen buiten het zicht van voorbijgangers. Denk eraan gordijnen en overgordijnen dicht te doen om te vermijden dat inbrekers kunnen binnenkijken en zo de interessante objecten in uw woning kunnen spotten.
• Geef steeds de indruk dat er iemand aanwezig is in de woning: verbind bepaalde lichtpunten met een wisselende tijdschakelaar, laat uw brievenbus leegmaken bij afwezigheid en vraag aan uw buren om de rolluiken op en af te laten.
• Registreer de serienummers van uw toestellen. Het is voldoende om een inventaris bij te houden met een beschrijving van uw objecten en hun serienummer. Aarzel niet om er voor juwelen en kunstwerken ook een foto bij te steken. Zo kunnen ze u terugbezorgd worden wanneer ze na een diefstal teruggevonden worden. U kan uw apparaten ook markeren teneinde de inbrekers meer af te schrikken.
• Berg het materieel dat de taak van de inbreker zou kunnen vergemakkelijken, steeds goed op (vb.: ladder, tuingereedschap en tuinmeubelen,…).
• Doe een beroep op uw diefstalpreventieadviseur om na te gaan of uw woning correct beveiligd is tegen inbraak. Hij zal u raad kunnen geven over de versteviging van de ramen en deuren en u tips kunnen geven die zeer gemakkelijk toe te passen zijn. Bovendien is het helemaal gratis. Neem contact op met uw politiezone of uw gemeentebestuur om een afspraak te maken.

BIN Flash 13: Diverse meldingen 15/05/2013

Opnieuw inbraken in Essen en Kalmthout !
Gisterennamiddag gebeurde er een diefstal uit een woning in de Velodreef te Essen. De bewoner had zijn woning slechts één uurtje verlaten. Toen hij rond 17u thuis kwam merkte hij de inbraak. Deze morgen om 7u werd een inbraak vastgesteld in de Dreef te Essen. De braak is deze nacht gebeurd. Deze nacht ook twee inbraken in Kalmthout. In een woning gelegen aan de Heikantstraat werd ingebroken. De tweede inbraak gebeurde in de daaraan grenzende straat, Den Akkerweg. Bij beide inbraken is de “gaatjesboorder” aan het werk geweest.

Ben je voor een periode afwezig vraag bij de politie “afwezigheidstoezicht”
aan. Je kan dit op de verschillende burelen tijdens de openingsuren of via onze website www.pzgrens.be
Inbraken met als doel bedrijfsmaterialen/gereedschappen stijgen.
We stellen vast dat er de laatste tijd meer inbraken zijn met als doel “bedrijfsmaterialen”. Het gaat meestal over diefstallen op een bouwwerf, uit een werkbarak of magazijn. Maar ook openstaande garages en tuinhuizen komen in aanmerking. Tijdens de zomerperiode is de verleiding soms groot om niet alles slotvast achter te laten. Wees toch voorzichtig want ook deze locaties kunnen een doelwit zijn voor inbrekers !

Politie markeert je fiets aan het station in Kalmthout
Maandag 27 mei 2013 zal de politie fietsen markeren aan het station in Kalmthout. Vanaf 16u zijn wij ter plaatse, tot 19u kan je er terecht. Je dient in het bezit te zijn van je fiets en je identiteitskaart of een document waarvan we uw rijksregisternummer kunnen aflezen. Het markeren is gratis. Iedereen, ongeacht de woonplaats in België, kan zich aanbieden. Het markeren neemt slechts een paar minuten van uw tijd in beslag.

Politie markeert je fiets in de Arthur Boelstraat op Gooreind
BIN-Keienven houdt op zondag 26 mei haar jaarlijkse algemene vergadering met daaraan verbonden een fietszoektocht om hierdoor de BIN-omgeving beter te leren kennen. De initiatiefnemers hebben de politie verzocht daar ter plaatse fietsen te markeren. Dit gaat door in de Arthur Boelstraat (zijstraat Bredabaan naast café Longdrink) ter hoogte van het huisnummer 67. Je kan er terecht tussen 14u en 17u. Het markeren van fietsen staat open voor iedereen die de moeite doet om zich naar daar te verplaatsen. Je dient in het bezit te zijn van je fiets en je identiteitskaart of een document waarvan we uw rijksregisternummer kunnen aflezen. Het markeren is gratis. Iedereen, ongeacht de woonplaats in België, kan zich aanbieden. Het markeren neemt slechts een paar minuten van uw tijd in beslag.

Markeren van uw fiets heeft zeker voordelen:
-het kan een potentiële dader afschrikken de fiets te stelen
-als een fiets wordt gestolen en later wordt teruggevonden kan een politiedienst die fiets onmiddellijk terug aan de rechtmatige eigenaar bezorgen

BIN Flash 12: Diverse meldingen 26/04/2013

26 april 2013
Diefstallen van GPS uit voertuigen in Heide!
Gisteren rond 19u45 waren er opnieuw diefstallen van GPS uit voertuigen op de parking aan het station in Heide. Daders sloegen het raampje van de wagen stuk en stalen de GPS. Vervolgens zette ze het op een vluchten. Opnieuw werd een donkerblauwe VW Golf met Nederlandse nummerplaat opgemerkt. Hun vermoedelijke vluchtweg was via de Putsesteen- weg richting Kalmthout kruispunt en zo naar Wildert en Essen-Hoek om daar de grens over te steken. Deze maal werden een man van Marokkaanse origine en een blanke kale persoon als daders opgemerkt.
De lokale politie zone grens heeft de aanwezigheid in de omgeving van het station flink verhoogd om de pakkans te vergroten. Zie je iets verdachts verwittig onmiddellijk onze diensten !

Bins opgestart voor verdacht persoon!
Gisterenavond rond 23u werden in Essen twee BINS opgestart: BIN Oude Pastorij en de BIN Kammenstraat. Een getuige had in de Oude Baan een witte Mercedes camionette opgemerkt met aan boord twee jonge kerels. Beide stapten uit met een zaklamp en belde aan bij een woning waar niet werd open gedaan. Later liepen ze met een zaklamp rond een andere woning. Nadien bleven ze nog rondrijden in de straat. Onze ploegen kwamen ter plaatse maar konden de mogelijke verdachten niet meer aantreffen.
Het vandaag door ons gevoerde onderzoek bracht naar voor dat het gelukkig niet om een verdachte toestand ging. Nadat men zich eerst had vergist van huisnummer heeft men later aan het juiste huis aangebeld voor een monsterophaling in het kader van een milieudeskun- dig onderzoek.
Toch dank aan deze getuige, dergelijke handelingen lijken sterk op een verdachte toestand !
Later die nacht omstreeks 0u15 kregen we een melding vanuit de Burgemeester Kenisstraat. Getuige had eerder op de avond een rode personenwagen met Nederlandse nummerplaat, vermoedelijk merk Toyota, opgemerkt. Hij had gezien dat een man een pruik met lange haren opzette en een donkere jas met kap aandeed. Volgens de getuige liep deze persoon daar een paar minuten zo rond en stapte dan weer in de wagen om door te rijden.
Tip:
Wacht niet te lang om de politie te verwittigen. Merk je iets verdachts op aarzel niet, bel onmiddellijk onze diensten zodat wij ons ter plaatse kunnen vergewissen van wat er zich voordoet!

Diefstal ’s morgens vroeg!!
Wij maken er onze burgers nogmaals op attent dat diefstallen kunnen gebeuren op alle tijdstippen van de dag en de nacht. Gisteren stelden wij een diefstal vast in de Drielei in Kalmthout. De diefstal werd die voormiddag gepleegd tussen 9u30 en 11u15. Met een schroevendraaier werd de deur van de woning geforceerd.

BIN Flash 11: 40ste BIN in de politiezone Grens start op 2 mei!

Op dinsdag 2 mei heeft de ondertekening plaats van het BIN-protocol voor BIN-Heikant-Zuid in Essen. Dit wordt de 40ste BIN die start in de politiezone Grens. De wijk Essen-Heikant werd eind vorig jaar en begin dit jaar bijzonder zwaar getroffen door een inbrakenplaag. Bij de buurtbewoners groeide al vlug het initiatief om te starten met een buurtinformatienetwerk. De wijk Essen Heikant is tamelijk groot, vandaar dat er gekozen werd om deze in twee delen op te splitsen. In de andere helft van de wijk zijn er ook plannen, daar zijn enkele enthousiaste burgers gestart met het initiatief om BIN Heikant- Noord op te richten.

BIN Flash 10: Vergeet niet op toets “2” te duwen bij elke BIN-oproep!

Na iedere BIN-oproep die je krijgt kan je BIN-coördinator nagaan of het systeem jou toestel heeft kunnen bereiken.

Hoe werkt het?
Vanaf het ogenblik dat er wordt besloten een dringende BIN-oproep te doen worden de leden van de betrokken BIN gebeld. De melder van de boodschap zal jou vragen het
volledige bericht te beluisteren en vervolgens op de toets met het nummer “2” te duwen om zo te bevestigen dat je het bericht hebt ontvangen. Alleen zo zal het systeem registreren
dat je het bericht hebt gehoord. Als je het bericht beluistert maar het niet bevestigt dan wordt je even later een tweede maal gebeld met opnieuw de vraag om het bericht na het beluisteren te bevestigen. Als je dat weer vergeet te doen dan gaat het systeem er van uit dat je niet bereikbaar was. Hetzelfde gebeurt er wanneer je de voicemail ingeschakeld hebt. Je zal het bericht nadien nog wel via voicemail kunnen beluisteren maar het systeem laat niet toe dat je kan bevestigen dat je het bericht hebt gehoord.
Na elke oproep kan de BIN-coördinator nagaan hoeveel leden er door het systeem werden bereikt. Deze statistiek geeft dan ook niet altijd het juiste beeld.
Het spreekt voor zich dat iedereen niet altijd bereikbaar is of moet zijn, dat is normaal. Het spijtige is echter dat bij het aantal niet bereikbare leden ook diegene zijn opgenomen die
vergeten zijn het nummer “2” te drukken alsook de leden die hun voicemail ingeschakeld hadden op het ogenblik van de oproep.
Dit geeft de coördinator een beeld waaruit hij/zij kan concluderen dat er te weinig leden van zijn/haar BIN bereikt werden. Om deze reden, en op verzoek van enkele BIN-coördinatoren, brengen wij deze technische kant van het verwittigingssysteem ter kennis.

De Boodschap:
Ben je thuis (vaste lijn) of hoor je uw GSM luister het bericht VOLLEDIG uit en druk daarna op de toets met het nummer 2.

BIN Flash 09: Opnieuw diefstal van GPS uit voertuig in Heide!

25 april 2013.
Maandag 22 april omstreeks 13u45 stelden we opnieuw een diefstal van GPS uit een voertuig vast op de parking van de Kalmthoutse Heide aan de Vroente. Ook nu ging het over een inbraak in een voertuig van de VW groep (VW, Audi, Skoda) . Onmiddellijk werden de BINS Withoefse Heide en Kijkuit opgestart om mee uit te zien naar de daders die zich verplaatsen met een donker blauwe (zwart) personenwagen VW Golf met Nederlandse nummerplaat 22-NR-HT of met de Nederlandse nummerplaat 20-LV-GR. De lokale politie zone grens heeft de aanwezigheid in de omgeving van het station flink verhoogd om de pakkans te vergroten. Zie je iets verdachts verwittig onmiddellijk onze diensten !

BIN Flash 08: Valse briefjes €50

12 april 2013.
Opgelet voor valse briefjes van 50 Euro !
Bij de politiediensten komen er de laatste weken meer en meer meldingen binnen over het uitgeven van valse briefjes van 50 euro. De politiediensten en de Nationale Bank van België roepen iedereen op om waakzaam te zijn en bankbiljetten goed te controleren. Tot op heden is dit fenomeen nog niet vastgesteld in onze politiezone maar toch alvast deze waarschuwing !
In tal van winkels in het Vlaamse land werden deze week briefjes van 50 euro onderschept. Alles wijst erop dat er recentelijk massaal veel valse briefjes van 50 euro in omloop zijn gebracht. Vermoedelijk is dit het werk van een bende die zich bezig houdt met valsmunterij.

Alertheid helpt de politie !
Gisterennamiddag om 15u15 werden in Heide-Kalmthout vier BIN’s opgestart (BIN Withoefse Heide, BIN Leopold, BIN Kijkuit en BIN Dennendael) met de vraag om mee uit te kijken naar een verdachte situatie. In de Wilgendreef, een doodlopende straat, was er al geruime tijd een blauwe bestelwagen met Belgische nummerplaat heen en weer aan het rijden met aan boord twee personen van Slavische afkomst. Toen buren dit merkten belden ze de politie, ze hadden de nummerplaat genoteerd. De politie kon meteen een link leggen naar de eigenaar van het voertuig. Het voertuig dat werd gezien kon gelinkt worden met personen die in aanmerking komen voor het plegen van diefstallen. Toen de politie ter plaatse kwam was het voertuig verdwenen, patrouille in de omgeving leverde geen resultaat meer op. Wij blijven deze alertheid van de burgers aanmoedigen, misschien heeft dat ene telefoontje toch weer één of meerdere inbraken voorkomen. Wie weet !

BIN Flash 07: Verkoop steunkaarten

22 maart 2013.
De laatste dagen is er een onbekend persoon op stap om steunkaarten te verkopen ten voordele van de “VZW Dageraad”. Deze persoon verkoopt steunkaarten aan 10 €. De “VZW Dageraad” stelde ons in kennis van deze werkwijze. Zij zijn momenteel niet actief in onze regio met het verkopen van dergelijke kaarten. Het gaat dus over een onbekende die zich op deze manier wil verrijken. Betrokkene zou in het bezit zijn van een dankbrief met briefhoofding van de “VZW Dageraad” en toont dit document om aan te tonen dat hij voor deze VZW zou werken.

BIN Flash 06: Diefstallen GPS uit voertuigen

22 maart 2013.
De laatste dagen gebeuren er in onze politiezone diefstallen van de GPS uit voertuigen. Het fenomeen steekt duidelijk de kop op. Voorlopig zijn er alleen feiten in Kalmthout, vooral in de nabijheid van de spoorlijn. De diefstallen die we moesten vaststellen gebeurden uit wagens die behoren tot de volkswagengroep (VW, Audi, Skoda, Seat).
Een aantal tips: -plaats uw auto in de garage als je over een garage beschikt -plaats uw auto op uw eigendom uit het zicht als u die mogelijkheid hebt. -verwijder de GPS uit uw wagen wanneer dit mogelijkheid is. -laat geen andere waardevolle zaken achter in uw wagen. -sluit uw wagen steeds goed af, ook als hij op uw eigendom staat.
De vastgestelde feiten deden zich voor tussen 17 maart 2013 en heden, vooral tijdens daguren. De mogelijkheid bestaat dat de dader (s) toekomt met de trein en met de trein terug vertrekt.
Vanaf vandaag zal de lokale politie zone grens actie voeren om dit fenomeen mee aan te pakken.