Jan 2014

BIN Flash 23: Daders staande gehouden!

Daders staande gehouden!
Het begon donderdagavond 19 december rond 18u met een poging inbraak in de Duinenstraat te Wuustwezel (weekendzone). Twee personen werden er betrapt en namen de vlucht. BIN Bleken werd opgestart om mee uit te zien naar de voortvluchtige personen. Tijdens de vlucht verloren ze een handschoen. Rond 19u krijgen onze diensten een oproep, deze maal afkomstig uit de Vogelenzangstraat in Kalmthout. Oproeper meldde dat er drie personen uit de tuin waren weggevlucht. Voor de deur van de woning staat een wagen met Duitse nummerplaten. Verdachten gaan op de vlucht. BIN-Kijkuit wordt opgestart. De wagen met de Duitse nummerplaten vlucht richting Kapellen. Onze ploegen volgen het voertuig maar verliezen het uit hun zicht even voor de Liefkenshoektunnel. Gezien het voertuig de tolplaats niet was gepasseerd wordt aangenomen dat hij de afrit Lillo heeft genomen. Nazicht daar levert niets op. Ondertussen worden in de Vogelenzangstraat vaststellingen gedaan en ook daar vindt men een handschoen. Speurhond wordt ingezet. Er wordt ook nog een schroevendraaier gevonden. Van een inbraak zijn er gelukkig geen sporen. Rond 20u komt een bewoner van de Kapellaan in Kalmthout thuis, hij merkt dat er bij hem wel degelijk is ingebroken. Vraag is nog of deze effectieve inbraak aan dezelfde daders kan gelinkt worden. Rond 1u30 treft de PZ Rupel in Boom de Duitse wagen aan die eerder door onze diensten achtervolgd werd en was gesignaleerd. Vijf verdachten (Bulgaren en Albanezen) werden aangehouden en worden voorgeleid. Ondertussen wordt het onderzoek verder gezet. Er kunnen al zeker links gelegd worden met de feiten in Wuustwezel (Duinenstraat) en in Kalmthout (Vogelenzangstraat). Door de alertheid van bewoners en buren werden inbraken voorkomen.

Preventie:
 • wees alert
 • meldt ons verdachte gedragingen
 • als je in de mogelijkheid bent probeer dan in afwachting van de komst van de politie de nummerplaat van het verdacht voertuig te noteren.
 • bescherm uw woning waar het kan, maak ramen en deuren slotvast, steek buitenverlichting aan, gebruik je alarm als het aanwezig is!!

Eigenaardige patrouille!
We kregen melding van een inwoner van de Klaprooslaan (Essen-Wildert) dat er mensen patrouille zouden lopen in die buurt en hun uitgeven als lid van een BIN. In de eerste plaats lopen mensen die tot een BIN behoren geen patrouille, dat is verboden. Anderzijds is er daar in die omgeving geen buurtinformatienetwerk. Zij spreken de mensen aan en geven zich uit als BIN-leden. Toch wel een eigenaardig gedrag!

Preventie:
Wij vragen mensen die hetzelfde hebben meegemaakt contact op te nemen met onze diensten zodat wij een beter zicht krijgen op deze manier van handelen. Mogelijk is het eenmalig geweest maar wij sluiten ook niet uit dat het hier gaat om potentiële daders.

BIN Flash 22: Opgepast met vuurwerk!

Opgepast met vuurwerk!
Samen met de brandweer en de gemeentebesturen hopen wij dat het jaar 2014 veilig kan ingezet worden. Een handeling welke jaarlijks terugkomt er voor kan zorgen dat het nieuwe jaar op een onveilige manier wordt ingezet is ongetwijfeld het afsteken van vuurwerk. Rond het afsteken van vuurwerk zijn er regels ! Men dient ook de grootste voorzichtigheid aan de dag te leggen wanneer men zou besluiten vuurwerk te maken.

Enkele tips:
 • niettegenstaande er een algemeen verbod is om vuurwerk af te steken wordt door de gemeentebesturen een afwijking toegestaan tijdens de nieuwjaarsnacht tussen 00u00 en 00u30. Het gebruik van wensballonnen of het afsteken van vuurwerk dat niet met een vergunning kan aangekocht worden blijft verboden.
 • je kan dit doen op je privédomein maar niet op de straat of openbare terreinen.
 • let ook op! Diegene die vuurwerk afsteekt (moet een meerderjarige zijn) blijft verant- woordelijk en kan persoonlijk aansprakelijk worden gesteld als er door het vuurwerk schade wordt aangericht.
 • draag er dan ook zorg voor dat alle veiligheidsvoorschriften worden nageleefd en dat de persoon die de handelingen uitvoert geen alcoholische dranken verbruikt.
 • zorg er ook voor dat omstaanders op een veilige afstand blijven zodat zij geen gevaar kunnen lopen.
 • draag er zorg voor dat er steeds blusmiddelen in de buurt zijn (bij voorkeur een brandblus- toestel) en dat deze gebruiksklaar zijn !
 • probeer rekening te houden met buren welke huisdieren of vee onder hun hoede hebben!

BIN’s opgestart!
 • De voorbije dagen werden enkele BIN’s opgestart.
 • op 27 december om 22u werd BIN De Withoefse Heide opgestart naar aanleiding van een verdacht voertuig. Het ging om een witte camionette Ford Galaxy met een Roemeense nummerplaat, achteraan mogelijk met zwarte deuren of zwarte strepen. Bij hun thuiskomst in de Hazendreef in Heide merkten de bewoners deze camionette op. Het leek er op alsof de verdachte bezig was met een kastje. Men dacht aan het ontdekken van een code om de poort te openen ! De camionette kon niet meer worden aangetroffen door onze diensten.
 • op 29 december om 5u ’s morgens werden in Loenhout de BIN’s Loenhout-dorp en Molenbos opgestart. Een bewoner van de Oud-Dorpsstraat in Loenhout had glasgerinkel gehoord wat kon wijzen op een inbraak. Onze ploeg ging ter plaatse en vroeg om twee BIN’s op te starten gezien er mogelijk nog daders in de buurt konden zijn. Er kon geen diefstal vastgesteld worden. Het in kennis stellen van onze diensten is een zeer goede manier van samenwerken, bij een verdachte toestand de politie bellen is een goede reactie !
 • Deze nacht rond 1u15 werd BIN Achterbrug opgestart. In de Vloeikensstraat hoorde oproeper geklop op de rolluiken. Hij zag vervolgens drie personen wegvluchten naar het achtergelegen bos om vervolgens met een witte bestelwagen Ford Galaxy met Roemeense nummerplaten de vlucht te nemen. Hij is nog achter de wagen aangereden zonder verder resultaat. Eerder die nacht rond 23u15 was er vanuit dezelfde straat een oproep waarbij melding werd gemaakt dat men had geprobeerd in een wagen in te breken.
 • Nog op 29 december rond 23u15 stelde onze diensten een effectieve inbraak vast in de Heidestatiestraat te Heide-Kalmthout. Daar werden, tijdens de afwezigheid van de bewoners, twee deuren geforceerd en gebeurde er een effectieve diefstal.