Jan 2013

BIN Flash 05: Diefstal van boorddocumenten ... later het voertuig zelf

Uit het dagverslag van de PZ Noorderkempen (Hoogstraten) blijkt dat zij recent meermaals geconfronteerd zijn geworden met diefstallen van BMW's.
Eerst worden de autopapieren gestolen. Daarna laten de daders een sleutel bijmaken en komen later terug om het voertuig te stelen. Met de gestolen boorddocumenten kan men bij een dealer een nieuwe gecodeerde sleutel laten bijmaken.
Dit fenomeen stak de kop op aan de grenszones met Frankrijk waar ook Franse merken in trek zijn bij de daders.
Hierbij een krantenartikel voor meer duiding.

ARTIKEL

Autodieven stelen boorddocumenten en laten sleutels namaken
Kortrijk - Er worden steeds meer boorddocumenten uit auto’ s gestolen. De dieven gebruiken de documenten om aan een kopie van de autosleutel te geraken en komen daarna terug om de auto zelf op te pikken. In Kortrijk zijn er dit jaar zo al 15 dure wagens gestolen. Dat is bijna zoveel als de twee voorbije jaren samen. Het fenomeen kwam gisteravond aan bod in de gemeenteraad van Kortrijk.

page1image15136


Nu zowat alle nieuwe auto’ s uitgerust zijn met gesofisticeerde antidiefstalsystemen moeten autodieven iets creatiever te werk gaan. En dat doen ze. In Kortrijk zijn er de voorbije maanden van dit jaar al 15 dure wagens gestolen op een wel erg doortrapte manier.
Tom Janssens, woordvoerder parket Kortrijk: “(Dieven) stelen de boorddocumenten in België. Ze gaan dan naar Frankrijk, laten het (voertuig) daar inschrijven en krijgen een eigendomsakte. Daarmee krijgen ze nummerplaten waarmee ze naar de verdelers van de automerken gaan. En dan krijgen ze een nieuwe sleutel.”
Met de papieren kunnen de dieven ook verzekeringsmaatschappijen oplichten. Ze beweren dat hun wagen gestolen is en strijken de premie op. De niets vermoedende eigenaar riskeert daarna zelfs dat z’n wagen door de politie in beslag wordt genomen omdat die als gestolen staat geregistreerd. Wie z’n boorddocumenten kwijt is, neemt best maatregelen.
In de eerste vier maanden van het jaar zijn in Kortrijk al 50 boorddocumenten uit wagens ontvreemd. Vorig jaar is in Harelbeke nog een bende autodieven opgerold die 70 wagens had gestolen.

BIN Flash 04: Verdacht Frans voertuig in onze buurt

Dd. 17/01/2013 omstreeks 22.50 uur bemerkte een buurtbewoner van de Kalmthout – Achterboek een verdacht voertuig. Het betrof een Frans voertuig type Citroen Evasion / Peugeot 806 van donkerblauwe kleur met kenteken

6568ZB69

page1image9248


Het voertuig reed traag door de straten en de personen gedroegen zich verdacht.
De ploeg doet nazicht in de buurt maar kan de wagen niet meer aantreffen.
Wij weten nu dat het voertuig in aanmerking komt voor eerdere feiten van verdachte gedragingen en diefstal.

Wij willen jullie vragen om onmiddellijk ons te verwittigen als jullie het voertuig zouden opmerken. Mogelijks hebben zij malafide intenties.
Een Franse nummerplaat heeft een witte achtergrond en zwarte karakters.

BIN Flash 03: Oplichters lokken u met simpel trucje naar dure betaallijn

Eén of twee keer laten rinkelen en hopen dat u terugbelt: met dat trucje bestoken oplichters Belgische nummers. De gemiste oproep op uw schermpje komt van een betaallijn en zo hopen ze geld af te troggelen. De provides raden alleen maar aan om niet terug te bellen. Opnemen kost je niks, maar ook dat doe je beter niet als je een buitenlands nummer niet herkent.'

page1image12536


Wie de telefoontjes consequent negeert, wordt na verloop van tijd met rust gelaten.

Artikel van het nieuwsblad augustus 2012
Deze manier van oplichten zal blijven bestaan totdat niemand hier meer op reageert. Waak erover om nooit een onbekend nummer terug te bellen. Het betreft een automatische telefooncentrale uit het buitenland die lukraak rondbelt om zo slachtoffers te maken.
Als je terugbelt hoor je een geluid van een telefoon die over gaat (dit betreft een opname die je aan het beluisteren bent) ofwel heb je zogezegd iets gewonnen en word je in wacht geplaatst. Sommige telefoontjes kosten wel 6 euro per minuut.

Negeren is de boodschap!!!!

BIN Flash 02: Phishing

Wat is phishing?
Phishing, afgeleid van het Engelse fishing, staat voor het ‘vissen of hengelen achter persoonlijke gegevens’. Phishing is een vorm van internetfraude. Het bestaat uit het oplichten van mensen door ze te lokken naar een valse (bank)website, die een kopie is van de echte website en ze daar — nietsvermoedend — te laten inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun creditcard-nummer. Hierdoor krijgt de fraudeur de beschikking over deze gegevens met alle gevolgen van dien. De slachtoffers worden vaak via e-mail naar deze valse website gelokt met daarin een link naar de (valse) website met het verzoek om zogenaamd "de inloggegevens te controleren".

Een inwoner van Essen heeft gereageerd op zo'n frauduleuze mail en werd nadien telefonisch gecontacteerd door de oplichters. Hij heeft telefonisch zijn bankgegevens doorgegeven waardoor de oplichters enkele duizenden euro's konden afhalen van zijn rekening.
We kunnen niet genoeg benadrukken dat men nooit bankgegevens mag doorgeven via telefoon of e-mail.

TIPS
• Beschouw elke e-mail waarin men u vraagt naar uw persoonlijke gegevens of betalingen als frauduleus. Een bank zal nooit een e-mail over uw rekeningen, uw betaalmiddelen of uw beleggingen naar uw privé e-mailadres sturen.
• Controleer altijd of het website-adres van uw bank in de adresbalk bovenaan uw browser het beveiligde adres is: U herkent beveiligde adressen aan de ‘s’ in https.
• Ga nooit in op telefoontjes waarbij de bank u zogezegd vraagt naar uw persoonlijke gegevens en/of uw elektronische handtekening (Response-code). Banken zullen dit nooit vragen!
• Zorg voor een zeer goede beveiliging van uw computer: installeer altijd de laatste updates van uw besturingssysteem en antivirusprogramma, alsook de laatste versie van uw firewall.
• Controleer geregeld uw rekeningafschriften.

Persbericht Mobile App PZ Grens

De politie van de zone Grens ontwikkelde een applicatie voor de smartphone waarmee je de politie met enkele vingerdrukken kunt contacteren. Je maakt er meldingen mee en je krijgt er alle informatie over de politiezone mee.
page1image12872
Waarom zo’n app?
Momenteel gaan er ongeveer 3 keer zo veel smartphones over de toonbank dan pc’s en laptops. Vooral de jeugd wil zijn informatie uit de telefoon zien komen. Hierdoor kan je zeer snel communiceren en krijg je een echte interactie tussen de gebruiker en, in ons geval, de politie. De hoogste tijd om in dit verhaal mee te gaan.

Wat kan het allemaal? Je kan er alle contactgegevens, openingsuren en praktische info over de politiezone terugvinden in enkele handige drukknoppen. Maar je kan ook een hele lijst van externe contactgegevens raadplegen gaande van de aidstelefoon over de wachtdienst apothekers tot de zelfmoordpreventie. Er is een aparte zoekfunctie voor uw wijkagent. Je geeft je straat in en je kan direct bellen naar je wijkagent. Een aantal handige formulieren laten je toe om afwezigheidstoezicht aan te vragen via je smartphone. Je kan er zelfs een signalisatieaanvraag (bv. voor een
verhuis of werken) mee doorsturen. Heb je nog een andere niet-dringende melding van overlast, vandalisme, ... Laat je gegevens achter, neem eventueel een foto en voor je het weet zijn we op de hoogte. We laten je altijd een bericht terug. Onze sociale media (twitter, facebook en rss) zijn geïntegreerd. Zo ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws uit onze politiezone.

Gratis downloaden op je smartphone Je kan onze app op verschillende manieren downloaden voor iPhone/iPad en alle Android-toestellen.
Met je smartphone zelf: via de mobile website pzgrens.m.tap.cr kom je terecht op onze downloadpagina. Je kan daar ook geraken via deze qr-code.
page1image23632

Je kan de app ook vinden in de App-store van Apple (voor iphone/ipad) en Google Play (voor Android). De rechtstreekse linken kan je op onze website www.pzgrens.be terugvinden.

En nu?
Eerst gaan we onze app nog uitbouwen met alle informatie en documentatie over de buurtinformatienetwerken in onze politiezone. Later gaan we een aantal bevragingen maken waarin we de inwoners van onze politiezone kunnen bevragen over verschillende veiligheidsthema’s.